Kleuters in actie » Schrijven

Schrijven

WAT UITLEG

  • Bij schrijven is 1 ding heel belangrijk: het moet leuk blijven.  Als het niet meer leuk is, gaan de kleuters geen zin hebben om te schrijven. 
  • Schrijven begint bij een goede houding van je lichaam en de flexibiliteit van je lichaam.  TEKENEN is daarom heel belangrijk.  Kleuters leren zo hoe het gemakkelijk is om een pen vast te houden (zonder stress !)
  • Werkblaadjes mogen maar zijn mogen geen verplichting worden.  En werkblaadjes vind je overal.  Zorg er wel voor dat het de juiste letters zijn en leg zeker dan de nadruk op de schrijfpatronen
  • Als je dit symbool ziet, , is er ook een filmpje dat je kan bekijken samen met je zoon/dochter.
  • Onder dit symbool, , vind je documenten die je kan gebruiken.
Afbeeldingsresultaat voor letters Letters Lettres
Afbeeldingsresultaat voor schrijfpatroon Schrijfpatronen Modèles d’écriture

SCHRIJFIDEETJES

Kunstwerk van letters: laat de kinderen de letters van hun naam in het dik tekenen.  Ze moeten over elkaar komen want de vlakken die ontstaan, kunnen ze dan inkleuren of met bv de verschillende schrijfpatronen gebruiken om de vlakken op te vullen.
Tekenen met vingerafdrukken: een hele leuke activiteit, waar veel creativiteit inzit en waar kleuters op een speelse manier aan hun schrijfmotoriek kunnen werken.  Het is ook een heel toffe manier om verhalen te maken.  Hier vind je wat inspiratie 
Cijfers schrijven. Oefenen op een dienblad met gekleurde rijst ... Schrijven in rijst:  je neemt een klein bakje, wat zand of rijst, de letters en wat steentjes, kroonkurken. De rijst of zand doe je in het bakje Je zoon of dochter neemt een letter, zegt een woord waar de klank in voorkomt en schrijft die klank in de rijst of zand.
Algiz Rune - Verbindung mit Asgard / Schutz' Poster von Anne ... Rune-tekens ontcijferen: Het beste is dat jij als ouder begint.  Zo kan je het spel nog eens uitleggen.  Je schrijft een gemakkelijk woord bv de naam van je zoon of dochter.  Korte woordjes kan ook bv “iK”, “KiP”.  Je schrijft dat woord in rune-tekens.  Je zoon/dochter zoekt de rune-tekens en schrijft de drukletters onder de rune-tekens.  Zo kan hij/zij het woord lezen.  Een volgende kan zijn dat jullie samen een boodschap voor iemand anders neer schrijven in rune-tekens. Een andere idee is dat je rune-tekens op stenen schrijft en daar woorden mee maakt en ontcijfert. BOODSCHAP
Blog Posts - Basisschool De Reuzenpoort Tekenen van schaduwen: leg een blad, of meerdere bladeren naast me kaar, in de zon.  Op het blad zet je bv dino’s, autos, …  De schaduw kan je dan overtekenen en een mooi verhaal er van maken.  Dit is een hele toffe oefening om de schrijfmotoriek te oefenen.
Meesterstukjes Schrijfvingers: Schrijfvingers: Bewegen en leren schrijven tegelijkertijd, dat kan alleen maar leuk zijn.